Čokoláda a zdravý životní styl
Jak se vlastně čokoláda a kakao vyrábějí?
Základní surovinou jsou kakaové boby, které jsou ale vhodné i k přímé spotřebě (jako oříšky) či k přípravě pokrmů. Kakaová hmota, tedy 100% hořká čokoláda vzniká mletím nepražených kakaových bobů, obsahuje cca 53% kakaového másla a je základní surovinou pro výrobu kvalitní čokolády. Lisováním rozdrcených kakaových bobů či kakaové hmoty vzniká kakaové máslo, které se používá na zjemnění chuti čokolády. Neobsahuje žádný cholesterol, má méně kalorií než běžně používané tuky a je odolné vůči vysokým teplotám (cca 200 °C).
Kakaové máslo lze použít na pečení, vaření a smažení, ale i v kosmetice na velmi suchou pleť a různá kožní onemocnění. Kakaový prášek vzniká lisováním kakaové hmoty. Při tom se oddělí kakaové máslo a vznikne kakaový koláč, který obsahuje cca 10 až 12% kakaového másla. Ten se pak mele a vzniklý prášek se používá jako nám známé "kakao". Odpadem ovšem nejsou ani kakaové slupky - přilitím horkou vodou z nich lze připravit nápoj velmi jemné chuti a používají se také jako tělový peeling.
Suroviny z Ekvádoru
Při výrobě čokolády používáme suroviny z Ekvádoru, který je naším druhým domovem. Prožili jsme zde několik krásných dětských let a náš otec žije v Ekvádoru téměř 40 let. Díky tomu máme možnost si osobně domluvit veškeré obchody, sami si můžeme kontrolovat kvalitu zboží, způsob balení a dohlížet na nakládku zboží, zatímco jiné firmy tyto výsady nemají. Kakaové produkty z Ekvádoru patří k těm nejkvalitnějším na světě. Poloha a rozmanitost jednotlivých oblastí dává kakau výjimečné vlastnosti, aroma a chuť. O Ekvádoru se říká: "Když bůh dával do vínku každé zemi něco, této dal vše". Exotické plodiny, moře, hory, pralesy, velká města i panenskou přírodu…