Také milujete křehké ovocné koláče?
Pokud ano, teď je ta správná chvíle upéct si švestkový koláč z bezlepkové mouky, který je krásně jemný, vláčný a jeho příprava vám zabere jen pár minut. Švestky můžete nahradit také meruňkami nebo jiným sezónním ovocem.
SUROVINY NA TĚSTO:
- 100 g másla
- 50 g panely
- 1 vejce
- 220 g banánové mouky (lze použít i plantejnová, malangová atd.)
- ½ lžičky prášku do pečiva bez lepku nebo sody
- špetka soli
Postup:
Troubu předehřejte na 180° C.
Máslo nechte povolit a společně s panelou utřete do pěny. Přidejte vejce a spojte. V druhé míse smíchejte mouku, prášek do pečiva nebo sodu, sůl a přidejte k máselné směsi. Vypracujte hladké těsto, které poté natlačte rukama do koláčové formy o průměru cca 27 cm.
TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
- 500 g tučného tvarohu
- 50 g panely
- 2 vejce
- rozpůlené a vypeckované švestky
- můžete přidat také lžíci kakaového prášku 10/12
Tvaroh s panelou, vejci a kakaovým práškem prošlehejte metličkou, nalejte na těsto a poklaďte švestkami řeznou stranou nahoru.
DROBENKA:
- 100g banánové mouky
- 50g panely
- 50 g másla
- lžička skořice
Studené máslo nakrájejte na kousky, přisypte mouku, panelu, skořici a rukama vypracujte sypkou drobenku. Posypte s ní švestky a dejte péct do trouby na 50-60 minut do zlatova.
Nechte vychladnout a můžete podávat.
Přejeme dobrou chuť! :)